Η Ιστορική διαδρομή του συλλόγου μας

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1976 από είκοσι δύο συγχωριανούς μας με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον αείμνηστο Νιόνιο Αρβανιτάκη.Η λειτουργία και οι δράσεις του Συλλόγου διαρκούν μέχρι το 1985. Κατά τη διάρκεια της εννεαετούς παρουσίας του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου πρόσφερε τα μέγιστα στην διάσωση και διάδοση του λαϊκού θεάτρου – ομιλιών. Οι ομιλίες που παίχτηκαν στον Αγγερικό αλλά και σε άλλα χωριά και στη Χώρα ήταν όλες γραμμένες από τον Νιόνιο Αρβανιτάκη. Σ` αυτό το χρονικό διάστημα ο Σύλλογος πραγματοποίησε πολλές και ποικίλες ακόμη πολιτιστικές επιμορφωτικές και εξωραϊστικές δράσεις. Η κατασκευή του Ηρώου στην κεντρική πλατεία του χωριού μας, η επιμορφωτική εκδρομή στην Ολυμπία, οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στο Ωδείο καθώς και ο καθαρισμός και ο εξωραϊσμός κοινόχρηστων χώρων της ευρύτερης περιοχής είναι μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τότε.


Ύστερα από τρεις περίπου δεκαετίες απραξίας ο ιστορικός Σύλλογός μας από εφέτος επαναλειτουργεί. Συγκεκριμένα από τον Απρίλη υφίσταται νομικά, με απόφαση περί επαναλειτουργίας του Ειρηνοδικείου Ζακύνθου. Από τον Ιούνιο υφίσταται και ως δρούσα συλλογικότητα, με την εγγραφή νέων μελών και τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν. Στο πεντάμηνο που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα ο Σύλλογός μας με τη δράση του κάνει καθημερινά αισθητή την παρουσία του στο χωριό μας διαμορφώνοντας ως κάποιον βαθμό την καθημερινότητα της κατοίκων του και όχι μόνο. Με τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και με την ουσιαστική συνδρομή αρκετών μελών πραγματοποιούνται δράσεις όπως : εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε παιδιά και ενήλικες, πεζοπορίες σε διάφορα μέρη του Νησιού, κοινωνικό φροντιστήριο σε μαθητές Δημοτικού, επισκέψεις οδοντιάτρων για ενημέρωση γονέων και εξέταση παιδιών, προμήθεια κάδων ανακύκλωσης κ. άλ.


Σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου έχουμε αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του νεότευκτου Ωδείου ενώ σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο ανακαινίζουμε την αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στον όροφο του Κοινοτικού Καταστήματος του Αγγερικού.


Η νέα ιστορική περίοδος για το Σύλλογός έχει ήδη ξεκινήσει. Οι στόχοι μας είναι αρκετοί και φιλόδοξοι. Αν ισχύει η ρήση " η αρχή είναι το ήμυσι του παντός" τότε είμαστε σε καλό δρόμο.